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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  04/01/2017
Data da última atualização:  26/01/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUSA, F. F. de; CARMO, D. L. do; CARNEIRO, J. E. de S.; URQUIAGA, S.; SANTOS, R. H. S.
Afiliação:  FILIPE FERNANDES DE SOUSA, UFV; DAVI LOPES DO CARMO, UFV; JOSÉ EUSTÁQUIO DE SOUZA CARNEIRO, UFV; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; RICARDO HENRIQUE SILVA SANTOS, UFV.
Título:  Legumes as green manure for common bean cultivated in two growing seasons at southeast Brazil
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  African Journal of Agricultural Research, v. 11, n. 49, p. 4953-4958, 8 December, 2016.
ISSN:  1991-637X
DOI:  10.5897/AJAR2016.11689
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The use of legumes in pre-cultivation on the common bean has the possibility of providing atmospheric N to the soil, making it available to this crop, and may cover part of its N demand and increase grain yield. The objective of present study was to evaluate the effect of hyacinth bean and jack bean as green manures on the production of common bean grown in two seasons. Cover crops were evaluated for fixed N2, dry matter yield, nitrogen (N) and carbon (C) concentrations, C:N ratio and N accumulation in the shoot. The jack bean accumulated higher biomass and more total N than hyacinth bean and spontaneous vegetation (control). However, both legume species, when used as green manure, resulted in an increase in the N concentration of common bean. Compared to the spontaneous vegetation, hyacinth bean residue increased yield of common bean by 32% and jack bean residue increased the bean yield by 46%. These yields were recorded when common bean was cultivated a few weeks after residues incorporation into the soil and about seven months later, thus showing a flexibility to family farmers for making their decisions on the best cropping season
Palavras-Chave:  Family farming; FBN; Symbiotic nitrogen fixation.
Thesagro:  Adubação Verde; Agricultura Familiar; Canavalia Ensiformis; Dolichos Lablab; Feijão; Phaseolus Vulgaris.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB40409 - 1UPCAP - PP2016.001892016.00189
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1.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, D.; BIZZO, H. R.; KOKETSU, M.; ANTUNES, R. S.; GONCALVES, S. L.; ALBUQUERQUE, J. C. Avaliacao da qualidade do louro (Laurus nobilis L.) cultivado no estado do Rio de Janeiro. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 3., 1999, Campinas, SP. Livro de resumos... Campinas, 1999. p. 20.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, D.; BIZZO, H. R.; KOKETSU, M.; GONCALVES, S. L.; ANTUNES, R. S. S.; SILVA, V. V. Caracterizacao quimica do oleo essencial de manjerona cultivada no estado do Rio de Janeiro. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUIMICA, 22., 1999, Pocos de Caldas, MG. Livro de Resumos...Pocos de Caldas, SBQ, 1999. v.2. Nao paginado, ref. PN-138).
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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